sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Kreikka ja kehitysapu


Kreikan rahoitusongelman ajauduttua poliittiseen umpikujaan, johon ei näytä löytyvän muuta ratkaisua kuin kreikkalaisten nöyryyttäminen tavalla tai toisella, on selvää että ongelman ratkaisuun tarvitaan uusia näkökulmia, jotta jauhaminen vanhoissa ja toivottomissa kuopissa loppuisi. Tai vielä pahempaa: aiheutetaan vähintään Euroopan laajuinen lama ja työttömyyden kasvu, minkä Kreikan velkasaneeraus ilmeisesti saisi aikaan.

Eräs sellainen keino on mielestäni sellainen, että suuntaamme esimerkiksi yhden vuoden (tarvittaessa useamman vuoden) kehitysapumme uudelleen. Suomen osuus nyt kaavaillusta lainapaketista on noin 1,5 miljardia euroa. Tämä on lähes sama summa, minkä Suomi antaa vuosittain vastikkeettomasti kehitysapuna epämääräisiin tarkoituksiin ja kohteisiin, usein korruptoituneille hallinnoille erityisesti Afrikassa. Ulkoministeriön mukaan suomalaiset antavat, vai pitäisikö sanoa että suomalaisilta otetaan, vuosittain kehitysapua keskimäärin 187 euroa/henki. Eikö Kreikka olisi vähintään yhtä arvollinen kehitysapukohde kuin nämä nähtävästi kehittymään kykenemättömät kehitysmaat? 

Tällainen apu Kreikalle ei olisi uusi taakka Suomen kansantaloudelle, koska se on valmiiksi budjetoitu menoerä. Eikä se olisi laina, jolle pitäisi vaatia takuita. Se olisi kirjaimellisesti kehitysapua. Totta kai se raha olisi pois jostakin, eli nykyisiltä kehitysavun saajilta, ulkoministeriön virkamiehiltä, kehitysapujärjestöiltä, jne., mutta koska nykyinen kehitysavun antaminen on globaalia toimintaa, niin muutaman euro-maan jääminen siitä pois vuodeksi tai kahdeksi ei tekisi isoa lovea kokonaisuuteen. Sen sijaan jos muutkin euro-maat tekisivät samoin, olisi Kreikka pelastettu.

Jos tekisimme näin, niin suomalaisetkin voisivat taas mennä pystyssä päin lomalle Kreikkaan nauttimaan auringosta ja kreikkalaisten ihmisten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta.

Toisaalta olisi pelkästään hyvä, jos suurin osa nykyään Kreikassa käyvistä typeristä ja omahyväisistä suomalaisista pysyisivät Suomessa tai matkustaisivat lomallaan esimerkiksi Thaimaahan, jolloin he eivät häiritsisi oikeita Kreikan ystäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti